Vinterdäck ska alltid användas på vintern

däckbyte

När vintern kommer och du har vinterförhållanden så måste du ha vinterdäck på bilen. Redan när temperaturen sjunker under noll grader, så är det är viktigt att du byter till vinterdäck. Vinterdäck har bättre prestanda än sommardäck när temperaturen sjunker under noll, se därför till att inte vänta på att snön kommer innan du planerar däckbyte. Människor försöker planera skiftet baserat på när första snön kommer ock kollar väderprognoserna för att försöka se när snön kommer. Det är enklare att se när temperaturen börjar krypa ner mot noll och sedan kan du boka tid på däckverkstaden för ett däckbyte.

Om du har dubbdäck eller dubbfria däck kommer inte att spela så mycket, förutom att om du planerar att montera dubbdäck, måste du kontrollera att dubbdäcken kan monteras lagligt vide detta datum innan du bokar tid. För de dubbfria däcken finns inga datumbegränsningar. Dubbdäck är tillåtna, om du har vinterförhållanden, även utanför det reglerade datumintervallet.

Den främsta orsaken till att vinterdäcken är bättre vid låga temperaturer är att gummiblandningen är gjord för låga temperaturer och förblir mjuk även vid låga temperaturer för att ge bättre fäste, medan ett sommardäck blir hårt och inte kan ge samma fäste som ett mjukt däck och bör därför inte användas. När snön kommer saknar dina sommardäck det mönster och dubbar eller greppartiklar som kan ge dragkraft, så därför är det farligt att försöka köra med sommardäck när du har snö och redan vid låga temperaturer är de bättre.

Se till att dina vinterdäck har ett tillräckligt mönsterdjup och om du har dubbdäck, bör du kontrollera dubbarna för att se att de flesta dubbarna sitter kvar. Om du är osäker på däckens skick och gör ditt eget däckbyte, kan det vara värt att köra till din däckverkstad och låta dem kontrollera dem för att se till att de är i tillräckligt bra skick för säker körning, så att du inte äventyra din och andras säkerhet när du kör.

För mer information om vinterdäck, besök: https://vianor.se/

Scroll to Top